
MEYHANECİ HATUN:
BEYZA GÜRBÜZER
DeÄŸerli yazar Åžefika Onur Akatay’ın bir gurme titizliÄŸi ve araÅŸtırmacılığıyla sürdürdüÄŸü bu “söyleÅŸi – araÅŸtırma”da, hem erkek egemen bir alanda kendine yer etmeye çalışan bir kadının çabalarını ve yaÅŸam öyküsünü, hem de İstanbul’dan baÅŸlayarak toplumun aydınlık yüzünün yemek ve sofra adabının sosyolojik temellerini görebiliyorsunuz.
Beyza Gürbüzer’in coÅŸkulu anlatımının yanı sıra, kitabı hazırlayan Åžefika Onur Akatay’ın konuya açıklık getiren soru ve deÄŸerlendirmeleriyle zenginleÅŸen kitapta, Türk toplumunun yaÅŸam ve yemek kültürünün bir panoraması da sergileniyor.
Bu sosyal ortamda, zamanla oluÅŸan dostluklar ve sohbetlerin sergilenmesiyle devam eden kitap, günümüzde meyhaneciliÄŸin vardığı yeri ve pazar ekonomisinin bu sektörde meydana getirdiÄŸi deÄŸiÅŸimleri göstermesi açısından da ayrı bir öneme sahip.
Kitabın sonunda yer alan ve senelerin birikiminden süzülerek ortaya çıkan yemek ve meze tarifleri ise, hem bu iÅŸi yapanların, hem de meyhane kültürüne ilgi duyanların yararlanacağı çok deÄŸerli bir kaynak.
Araştırmacı Yazar-Sosyolog
Abdullah Özkan

